Aynalar ve kalemler

 Her gün aynaya bakıyor musunuz diye sorsam ne derdiniz. Bir çok kişi evet demekle beraber nedeni de sorulsa muhtemelen kendimize bakmak için der. Artık bu o kadar yaygınlaşmıştır ki insanlar aynaya bakmayı kendilerine bakmak olarak zannetmektedir. Kendinizin dışarıdan olan görünümüne bakmak aslında kendiniz ile alakalı pek bir şey ifade etmez. Çünkü toplum tarafından değerlendirilen asıl şey sizin mesleğiniz ve kişiliğinizdir. Sizin toplumdaki statü ve mevkinizi ayarlayan şey, insanların sizin hakkınızdaki düşünceleri, davranışları vs. hepsi iki şeyden kaynaklanır aslında

1- akıl (başarı/meslek/statü)

2- kişilik (karakter/davranış/ahlak)

Akıllı kişi güzel bir bilgi birikimi ve mesleğe sahiptir. Bilginin entelektüel değerinden yararlanır ve toplumda saygı duyulur.

Ve karaktersiz bir kişiyseniz istediğiniz kadar akıllı olun ama bir yere kadar sevilip sayılırsınız çünkü ahlaksız diye nitelendirilen bir hareketi yapmanız kariyerinizin bitimine bile sebep olabilir.

Yani baktığınızda aslında sizi siz yapan şey o ben işte buyum, böyle görünüyorumdan daha da ötededir.

Çünkü istediğin kadar dış görünüşün güzel olsun çoğunuzun bundan elde edeceği bir fayda bile aslında statüden yararlı olmayacaktır.

Peki şimdi gelelim kendimizi tanımada ayna mi daha etkilidir yoksa kalem ve kağıt mı?

Ayna ile kendine bakarsın ama kendini tanıyamazsın dedik.

Peki insan kendini nasıl tanır?

Cevabım kağıt ve kalemle

Evet kağıt ve kalem.

Bizleri biz yapan şey düşüncelerimiz ve fikirlerimizdir. Bundan dolayı bunu en iyi aktarmanın yolu kağıt ve kalemdir. Bunu en iyi anlamanın yolu da aslında kağıttan geçer. 

Şöyle ki en iyi bilgi edinme yolu kitaplardan geçer. Bizde okuduğumuz şeyleri öğreniriz ve etkileniriz. Bundan dolayı kağıt iki noktadan da önemli.

Mesela düşünün ve bir konu seçin. Konuyu seçtikten sonra önünüze kağıt kalem alın ve düşünün ve bir konu hakkındaki fikirlerinizi yazın. Aslında ilk zorlansanız bile bir müddet sonra doğru olsun olmasın takır birşeyler yazdığınızın farkında olacaksın.

Aslında bunlar sizin bilinçaltınız da biriken fikirlerdir. Bunlar sizin fikirlerinizdir.

Aslında böyle yazarak hem iç dökersiniz hem de bir konuda kendi düşüncelerinizi ortaya çıkarmış olursunuz.

Mesela örnek vermek gerekirse bir konu hakkında size bir soru sorulsa ve ayaküstü cevaplamaya çalışsanız anlatıp diyebileceğiniz şeyler kısıtlıdır. Çünkü sözlü anlatım ve yazılı anlatım farklıdır. 

Yazarken düşünürsünüz, düşünürek yazarsınız. Aklınıza o konu hakkında falanca düşünürün sözü gelebilir. İyice aslında beyin pratiği yapmış olursunuz. Hem stres verici şeylerden uzaklaşmış olursunuz hemde kendinizle baş başa kalmış olursunuz. O an sadece düşünüp bu konuda hakkında daha fazla 1-2 şey nasıl yazabilirimi amaç edinirsiniz.

Yazı bitince iyi/kötü ortaya bir şey çıkar. İşte onu okuyun. O yazdığınız aslında sizin düşüncelerinizdir. Sizin kendi fikirlerinizdir. Dışarıdan bu konu hakkında söz duymuş olabilirsiniz ama nihayetinde muhakeme yaparak iyi veya kötü diye ayırarak o sözü bile tenkid edebilirsiniz. 

Ondan dolayı aslında kendisinin en büyük sermayesi kendi fikir ve düşünceleri olan insan da kendisini, aynaya bakıp yargılamayı bırakmalı. Ve kendisini tanımak için kağıt ve kalem alıp konu(lar) hakkında düşüncelerini yazıp kendini tanımalı. Emin olun bu daha tutarlı bir (kendini tanıma) yöntemidir.

Bu yüzden benim kanaatimce herkes yazmalı. Bu içi boş ve zor bir şey değil ve üstüne üstlük yararlı bir hobisel aktivitedir. 

Tabi okumak bunun neresinde kalıyor?

İlim, üst üste koyularak ortaya çıkan bir şeydir. Hiç kimse annesinin karnından doğmuş bir şekilde bilgin değildir. Bunlar okuyarak, üst üste eklenir. İnsanın bilinçaltına işlenir. İnsan böylece bir fikir sahibi olmaya başlar. Bu fikir sahibi olmasının sonucunda birey, okumaya son vermeyerek yazmalıdır.

İnsan okuyarak bilgi sahibi olur ama yazarak kendini tanır.

Bundan dolayı insanın kendini tanımasının en önemli yöntemi kalem ve kağıttır. Ayna görünenden başka bir fayda sağlamaz. Hele insanın değerini belirleyen şey kendi fikirleri ve düşünceleri ise insan kendini aynada göremez.

Konu hakkında alıntılar


Allah, dış görünüşünüze ve mallarınıza değil. Amellerinize ve kalplerinize bakar.(Müslim, Birr 34)


Benim yaptığım (yazdıklarım) bildiklerimi söylemek değil, kendimi öğrenmektir.(Montaigne)

✍️: A.Ç


 (Not: Yazdıklarımızı kaynaksız bir şekilde paylaşmanıza rızamız yoktur.)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

tek soru çok cevap

1.yıla doğru

Oruç Ayı : Ramazan