Edebiyat ve toplum ilişkisi

Edebiyat, insanların duygu ve düşüncelerini estetik bir şekilde söz ve yazıyla anlatan bir sanat dalıdır. Bu şekilde baktığımız zaman her İnsanın kendi duygu ve düşünceleri vardır ve bunları aktarmak ister. Bu adeta doğal bir ihtiyaç gibidir çünkü her insan anlaşılmak ister. Bunu da yapmanın en tabi yolu edebiyattan geçer. Bireylerin bu şekilde kendi düşüncelerini anlatıp, aktarmasıyla toplumdaki düşünceler şekillenir. 

Toplumdaki düşünceleri şekillendirmede edebiyatın katkısı sadece bu değildir. Bir ideoloji ve fikir çıktığında da bu pat diye yayılmaz yine edebiyat yoluyla olur. İdeolojilerin yazıldığı eserler ve bu eserlerin okunmasıyla ideolojiler yayılır. 

Bundan dolayı toplumu etkilemenin ve fikirlerin yayılmasında da en önemli yol edebiyattır.

Toplum fikirleri ve düşünceleri sayesinde ayakta kalır ve bunların hepsi edebiyatla olur desek yanlış olmaz. Bir toplumda yaşanan bir ideoloji diğer toplumları etkiliyorsa yine bunun en büyük aracısı edebiyattır. Toplum içi de toplumlar arası da fikirler edebiyatla yayılır. Nitekim çoğunlukla Fransa ve Avrupa'da çıkan sanat akımlarının en az bir tane Türkiyede temsilcisi olmasının sebebi de budur.

Bundan dolayıdir ki toplumdaki fikirlerin oluşması, aktarılması, yayılması ve bu fikirlerin destek veya tepki görmesi edebiyat sayesinde olur. Nitekim bu yazı da edebiyat sayesinde olmuştur.

✍️: A.Ç


(Not: yazılarımızı, kaynak vermeden paylaşmanızda rızamız yoktur)

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

tek soru çok cevap

1.yıla doğru

Oruç Ayı : Ramazan